Ssensemaker… What’s in the name?

image post
ssensemaker-what_-is-the-name

Ssensemaker… What’s in the name?

Sensemaking = the process by which people give meaning to experience.
Ssense klinkt als Essence = Essentie= ESSE=ZIJN.
S-(sense)maker = Sandra = de persoon die je helpt te ontdekken hoe je betekenis en expressie kunt ‘geven’ aan je essentie.

This makes sense toch?

Wat bedoel ik dan met essentie?
Je Essentie is een open hart.  Gewoon IK BEN…zonder iets te willen invullen. Spreek dat maar eens gewoon uit en dan kun je al de ruimte en voelen die dat oproept. Het is een vormloze en ongedefinieerde ruimte.

Zodra je de woorden IK BEN gaat aanvullen met beschrijvingen, dan wordt die ruimte voelbaar kleiner en ga je denken.. Je gaat jezelf in de vorm gieten.. persoonlijkheid is dat.

Je persoonlijkheid is het masker waarmee je jezelf laat zien met de vorm en het gedrag waarmee jij graag geïdentificeerd wil worden. De persoonlijkheid is eigenlijk een soort van tastbare, materiële versie van je essentie en daar is trouwens helemaal niks mis mee.

Het is alleen wel essentieel dat je begrijpt dat je persoonlijkheid veel beperkter is dan je essentie.

Binnen de rand van de persoonlijkheid zijn we vaak bezig met conditionering, denken, belemmerende overtuigingen, oordelen, ergens iets van vinden, pijn vermijden, afleiding zoeken etc etc

We hebben iets ‘hoog te houden’; Een imago, status, naam, overtuiging

Zodra je ‘vast komt te zitten’ in controle over die rand van persoonlijkheid dan leef je een beperkte versie en op de automatische piloot van je eigen denkpatronen.  Vast zitten kan zich uiten in controle, verslaving, burn out, stress, vermoeidheid, gebrek aan energie*, gevoel van nutteloosheid….

Wanneer je de power (=energie*) ontdekt van je essentie en van daaruit leert te leven, dan kun je die ruimte van het ongedefinieerde IK BEN altijd ervaren. En die ruimte bezit van nature een creërende energie.

*Even over het woord Energie.
Ieder mens begrijpt wat er bedoelt wordt met ‘ wel/geen energie hebben’. We associëren het vooral vaak met een fysiek ding… moeheid, hongergevoel of juist fitheid en fysieke kracht.

Zodra we zeggen dat menselijke energie iets kan maken (of breken), dan is dat voor veel mensen al wat zweverig.

We snappen dan wel weer massaal wat er bedoeld wordt met een sfeer die in een ruimte of onder een groep mensen kan ‘hangen’. Deze kan goed of niet goed voelen. Wat wij in deze context ‘sfeer’ noemen is energie.

De energie waar ik in deze blog op doel is…de sfeer in jezelf.

Als het allemaal soepel loopt tussen je persoonlijkheid en je essentie dan is de onderlinge sfeer harmonieus en bij een goede samenwerking bereik je gewoon mooie dingen.

Als het stroef loopt en het botst aan alle kanten dan is de sfeer in jezelf te snijden, dan communiceert er niks met elkaar, je ervaart weerstand waardoor enige realisatie moeizamer gaat.

Dat ‘Makes sense’ hopelijk:)

So long..

Ik ben

Sandra, 39 jaar, moeder,  Ssensemaker, stylist…..en blond.